Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

"Соборна. Вільна. Сильна" – під такою назвою у Турійську відбувся захід до Дня Соборності України

Дата: 22.01.2022 23:34
Кількість переглядів: 636

Історичний екскурс "Соборна. Вільна. Сильна"  підготували працівники Турійської публічної бібліотеки та міського будинку культури з нагоди одного із особливо важливих свят – Дня Соборності України.
– Упродовж шести століть українці прагнули до об'єднання. І от 22 січня 1919 року ця подія відбулась. Єднання було не довготривалим і носило формальний характер, але мало важливе значення, адже здійснилась споконвічна мрія українців, – зауважив Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, звертаючись до учасників урочистих зборів.
Гортаючи стрінки історичних моментів, пов'язаних із 22 січнем, Олексій Миколайович згадав про молодих патріотів із Чорткова, які в цей день 1973 року вивісили чотири синьо-жовті стяги і поплатилися роками ув'язнення. Про акт самоспалення українського дисидента Олекси Гірника 22 січня 1978 року на могилі Шевченка в Каневі. Цього ж дня вже 2014 року на Майдані від снайперських куль загинули троє перших Героїв Небесної сотні – Юрій Вербицький, Михайло Жизневський, Сергій Нігоян. А в 2015-му останній кіборг покинув Донецький аеропорт.
Тож, як наголосив Олексій Безсмертний, в пам'ять про сотні тисяч людей, які гинули за соборність та незалежність України і сьогодні захищають її, все українство повинне вшановувати цей день.
Схиливши голови, хвилиною мовчання присутні в залі віддали данину пам'яті усім, хто поклав своє життя на вівтар нашої багатостраждальної проте незламної країни. Лягли квіти до підніжжя пам'ятних знаків Борцям за волю України та Героям Небесної сотні. Гордо прозвучав Державний Гімн у виконанні вокальних колективів Турійського міського будинку культури.
А поміж тим у виконанні колективу "Сузір'я", а також солісток Ірини Скубій й Інни Мірчук звучали пісні, сповнені любові до своєї Батьківщини. Зачитувалися рядки із історичних книг, слова визначних постатей та державотворців нашої країни.
Сектор розвитку, комунікацій, зв'язків з громадськістю та проєктної діяльності Турійської селищної ради.
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора