Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Через 78 років на безіменних могилах вояків УПА в урочищі Волосівка прозвучала молитва

Дата: 11.10.2021 11:29
Кількість переглядів: 840

Фото без описуЧерез 78 років на безіменних могилах вояків УПА прозвучала молитва… та імена наших земляків, які віддали свої життя у боротьбі за волю України – Павло Демчук і Степан Михалюк.

Сонячного недільного дня, 10 жовтня, в урочищі Волосівка відбулося освячення могил вояків УПА. Підносилась у блакить неба молитва за спокій душ захисників рідної землі, які знайшли тут свій земний спочинок. Чин освячення пам’ятників здійснили священники з Луцька та Луцького району. До спільної молитви доєдналися голова Ковельської районної державної адміністрації Ольга Черен, Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, депутат Волинської обласної ради Олександр Пирожик, гості та однодумці з Турійська, Рожищ, Луцька, родичі та односельчани загиблих вояків з Рудки-Козинської та Вічинь, ловищани та новодвірці. 

Фото без описуУже не один рік відновленням пам'ятників воїнам УПА на кладовищі у Волосівці займається особисто головний редактор видання "Вісник і Ко" Євген Хотимчук, який виступив організатором поминальних заходів. Одинадцять років тому, розшукуючи могилу першого маминого чоловіка – повстанця Степана Пархомчука – розпочалась його історія з відновлення пам’яті про загиблих вояків УПА, які поховані на цьому кладовищі. 14 жовтня 2010 року було освячено пам’ятники трьом повстанцям УПА – Степану Пархомчуку, Євгену Гутовському та Петру Ткачуку. Молоді хлопці були спалені заживо червоними партизанами у листопаді 1943 року. Всього у тому нерівному бою полягло семеро вояків. Як розповів Євген Хотимчук, майже до останнього дня він не знав імена тих, кому виготовляється пам’ятник. На плиті уже були викарбувані слова: «Тут спочивають два невідомі воїни УПА». І лише за тиждень до освячення за провидінням долі стали відомі імена загиблих – Павло Демчук та Степан Михалюк. На цій особливій події присутньою була племінниця Степана Михалюка, а також родичі воїнів УПА, які знайшли земний спочинок на кладовищі у колишньому селі Волосівка.

Фото без описуДля присутніх на заході цей день став особливим. Поруч із молитвою звучали спогади… Так 91-річний воїн УПА з Рожищ разом із донької повідав про ті буремні дні, про боротьбу, яку вели упівці за незалежність України. А військовий капелан провів паралель між минулим і сьогоденням, зауваживши, що нині історія повторюється, і знову українці віддають свої життя у боротьбі за власну країну.

Сектор розвитку, комунікацій та зв’язків з громадськістю Турійської селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора