Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Протруєння насіння – запорука високого врожаю

Дата: 01.04.2021 11:25
Кількість переглядів: 1532

Фото без описуВ народі кажуть: «Що посієш- те й пожнеш» і це дійсно так, адже турбуватися про формування майбутнього урожаю потрібно ще до сівби. Вже давно доведено, що втрати врожаю від хвороб внаслідок висіву непротруєного насіння,  за вартістю- в десятки разів перевищують заощаджені кошти на протруєння в передпосівний період.

Підготовка до сівби ярих зернових культур передбачає ряд агротехнічних операцій, з яких найважливішими є підбір попередників і сортів, підготовка ґрунту, внесення добрив, підготовка насіння.                                           

Як відомо, протруєння насіння є обов’язковим елементом системи захисту посівів від найбільш шкодочинних хвороб на ранніх етапах росту та розвитку рослин. Воно є найбільш економічно вигідним та екологічно безпечним заходом захисту посівів. Ярі зернові є найхолодостійкішими  культурами, тому  їх слід висіяти у якомога ранні строки, як тільки дозволить стан ґрунту та температурні показники. Запізнення з сівбою за оптимальних умов зволоження зумовлює недобір урожаю 0,1-0,5 т/га на кожен день запізнення, а за посушливої весни -  цей недобір може зростати. Особливо негативно реагують на запізнення з сівбою овес і пшениця яра. Дотримання основних агротехнічних вимог забезпечить високий рівень реалізації потенціалу ранніх ярих зернових культур.

Протруєння насіння є не лише загальним профілактичним та одним із найбільш екологічних і ефективних заходів захисту сільськогосподарських культур, але й найважливішим заходом у загальній системі обмеження шкідливості хвороб, метою якого є забезпечення стартового потенціалу під час формування майбутнього врожаю. При виборі препарату для протруювання насіння необхідно враховувати прогноз ураження хворобами та шкідниками, сортові особливості, погодні умови в даному регіоні.

Слід зауважити, що протруєння є єдиним заходом боротьби проти сажкових хвороб та інших інфекцій, що передаються через ґрунт і насіння.

В Україні зареєстровано широ­кий асортимент протруйників на­сіння. Всі вони системної або контактно-системної дії, містять одну діючу речовину або комбіновані, до складу яких входять дві-три дію­чих речовини.  Нині, щоб зробити правильний вибір серед різноманіття препаратів,  представлених  на українському ринку- в першу чергу слід звертати увагу на оригінальну формуляцію препарату, діючу речовину та її вміст.
Найкращими є протруйники, які містять в собі два або більше компонентів, тобто діючих речовин, тим самим захищають рослину від максимально широкого спектру хвороб.
Також потрібно максимально чітко дотриматись рекомендацій виробника щодо застосування протруйника. Необхідно готувати робочий розчин препарату повністю за дотриманням «рецепту» від фірми-виробника, (температура води, кількість препарату на тонну і т.д.). Адже у разі  зменшення норми витрати - не досягається бажаного ефекту, а збільшення – знижує схожість насіння за рахунок утворення аномальних проростків, не здатних до подальшого розвитку, навіть до повної їх загибелі, що особливо небезпечно для партій насіння із високим ступенем травмування.

Протруєння насіння ярих зернових культур необхідно проводити безпосередньо перед сівбою одним з препаратів на основі таких діючих речовин, як:  карбендазим,  тебуконазол, флутріафол, манкоцеб та ін.,  дотримуючись відповідних норм застосування. В останні роки набула поширення технологія обробки насіння регуляторами та стимуляторами росту і штамами асоціативних азотфіксувальних бактерій, але при цьому протруєння насіння слід провести за 10-12 днів до обробки препаратами. Насіння, оброблене сумішшю протруйника з біостимулятором, проростає декількома днями раніше і дає дружні здорові сходи. Більш активно формується коренева система, збільшується її водопоглинаюча здатність  і посіви краще переносять примхи погоди.

Водночас слід пам'ятати, що після проростання насіння проростки сходів уражуються збудниками, що зберігаються на рослинних рештках і грунті, тому препарат повинен контролювати не тільки насіннєву інфекцію, а й захищати рослини від грунтової, зокрема ранньої аерогенної інфекції – ураження борошнистою росою, іржею, а також септоріозом, гельмінтоспоріозами.

Якщо під час допосівного обстеження площ  виявлено шкідників, що живуть у грунті, то до протруйників необхідно додавати інсектициди або застосовувати протруйники інсектофунгіцидної дії.

Крім того, для обробки насіння можна застосовувати препарати біологічного походження. На жаль, цей сектор захисту рослин  відрізняється нешироким вибором, порівняно з хімічними протруйниками. Але вже зараз можна рекомендувати біопрепарати, які при комплексному використанні здатні забезпечити не тільки захист насіння та рослин у початковий пе­ріод росту від хвороб, а й суттєво збі­льшити урожайність культури, зеко­номивши певні кошти на підживлен­ні.

Біологічні протруйники застосовуються за умови відсутності інфекції сажкових хвороб та в спеціальних сировинних зонах, наприклад, біопрепарат Планриз, нормою витрати 2л+400гр/га на тонну насіння  - від гельмінтоспоріозних, фузаріозних кореневих гнилей, снігової плісняви, борошнистої роси, бурої іржі, листкової плямистості.

Протруювати насіння можна як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою. Завчасне протруювання особливо ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб і дозволяється тільки при наявності спеціальних приміщень для його безпечного зберігання. Згідно із санітарними нормами необхідно здійснювати напіввологе протруювання посівного матеріалу з використанням плівкоутворюючих препаратів. Сухе протруювання забороняється. Завантаження протруєного насіння повинне проводитися у мішки, з міцних, непроникних для пестицидів матеріалів, що щільно прилягають до вивантажувальних пристроїв, або в завантажники сівалок.

Забороняється використовувати для протруювання насіння пестициди, які не входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
Пам’ятайте, що захист насіння від хвороб - це  фундамент високого та якісного урожаю, запорука здоров’я рослини, тому остерігайтесь фальсифікатів протруйників і  при купівлі вимагайте в продавців сертифікат якості на даний препарат та інструкцію українською мовою!

Всі роботи з протруєння насін­ня необхідно виконувати з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пести­цидами і агрохімікатами, застосовуючи всі засоби  індивідуального захисту та залучаючи до цих робіт тільки тих осіб, які мають на те відповідне посвідчення і допуск!

 

Провідний спеціаліст

відділу контролю за обігом засобів захисту рослин

управління фітосанітарної безпеки Головного управління

Держпродспоживслужби у Волинській області

Галина Беляновська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора