Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Держпродспоживслужба повідомляє: Про цінність попелу

Дата: 22.03.2021 17:54
Кількість переглядів: 839

Фото без опису

Попіл – може замінити і добриво, й фунгіциди та інсектициди. Цінність попелу як добрива в тому, що фосфор і калій містяться у ньому в легкодоступній для рослин формі, а хлору майже немає, отже, його можна застосовувати для культур, чутливих до цього елемента. Крім того, попіл має антибактеріальні, антисептичні властивості, його можна використовувати як фунгіцид та інсектицид, він також відлякує шкідливих комах та їхні личинки.

Зберігати попіл потрібно у щільно зав”язаних мішках, адже він дуже гігроскопічний і активно вбирає з  повітря вологу , тим часом тільки сухим він проявляє свої унікальні властивості – як добриво, інсектицид та фунгіцид .

Дбайливому господарю попіл знадобиться вже на початку зими. Адже відомо, що домашня птиця, позбавлена можливості викупатися в піску, взимку особливо потерпає від всіляких паразитів. Біді легко зарадити, якщо в пташник поставити кілька ящиків, наповнених сумішшю сухого піску з попелом, а коли піску немає – з сухим чистим попелом.

Надалі попіл знадобиться вже в лютому, коли готуватимете земляну суміш для розсади помідорів. Щоб вона не хворіла на чорну ніжку, додайте 1,5 – 2 склянки попелу на відро суміші. У такому ж співвідношенні готують грунтосуміш для розсади капусти .

Якщо ж ваша розсада уражена чорною ніжкою, попіл допоможе врятувати її. Хвору стеблину потрібно акуратно викопати, попередньо щедро поливши грунт водою, виполоскати корінь у чистій воді або в розчині марганцівки, уражену частину вирізати. Обрізаний кінець кореня вмочити в сухий попіл і висадити на нове місце в інший ящик.

Замазка із глини , коров”ячого гною з додаванням попелу стане в пригоді наприкінці лютого у березні для лікування дерев , що потерпіли від сонячних опіків . Нею ж замазують рани після обрізування , заповнюють дупла та тріщини на деревах

Коли прийде весна і настане час висівати деякі морозостійкі культури , під них не завадить внести у грунт попіл з розрахунку 100 грам на квадратний метр .Це і добриво, і профілактичний засіб проти чорної ніжки . Після висіву насіння ріпи , редьки , редиски , не чекаючи сходів , на 3-4 –й день потрібно обпилити рядки попелом ( додавши нафталіну або й без нього ). Такий захід доцільно повторити три рази і після сходів – це захистить рослини від хрестоцвітої блішки . Якщо цього не зробити , шкідник може повністю знищити посіви . Таку саму операцію проведіть і під час висаджування у грунт розсади капусти .Попіл можна змішати з  гашеним вапном  або з тютюновим пилом.

Висаджуючи розсаду помідорів, не забудьте, крім іншого, в лунку внести склянку попелу – це гарантуватиме, що надалі розсада не захворіє на чорну ніжку. Захід повторіть, коли саджатимете розсаду капусти, але попелу внесіть дещо менше – півсклянки.

Як тільки помітите відкладені яєчка капустяної мухи , негайно відгорніть грунт від рослини – нехай вони підсохнуть, а потім підсипте землю в суміші з попелом (1:5). А для профілактики перед появою капустяної мухи треба посипати землю біля кореневої ніжки сумішшю піску з попелом у співвідношенні 1:5.

У період формування головок капусту пошкоджує гусінь совки, білана, попелиці. Ефективний засіб боротьби – обприскування рослин настоєм попелу. Треба стежити, щоб він потрапляв на обидва боки листка. Готують його так: дві склянки попелу з вечора зливають 10 л теплої (40-50 гр С ) води, вранці перемішують і до початку лету метеликів (а це буває о 5-6 –й годині ранку) обприскують капусту.

Щоб захистити посіви моркви, пастернаку, петрушки, селери від морквяної мухи, у період її лету (як правило, в кінці травня, коли цвітуть яблуні), обпилюють міжряддя сумішшю попелу і вапна – пушонки, а якщо його немає – чистим сухим попелом.

У дощове  літо великої шкоди завдають рослинам біла гниль огірків та сіра гниль суниці. Попіл зарадить і тут. Суницю потрібно регулярно обпилювати попелом, а от з огірками трохи складніше. У найбільш уражені місця, зокрема між колінні вузли, його необхідно втирати, а все інше обпилювати. Якщо так зробити 3-4 рази, хвороби відступлять.

Проти пероноспорозу (несправжньої борошнистої роси), американської борошнистої роси допоможе настій попелу 300гр на 10 л води.

Гідною уваги є комплексна обробка, коли після обприскування відповідним настоєм чи відваром (наприклад, відваром помідорного бадилля) рослину додатково обпилюють попелом. Вона дає відчутніший ефект, ніж поодинокі заходи.

Настій попелу (3кг на 10 л води) допоможе і в боротьбі з колорадським жуком та його личинками. Звичайно, ефект буде значно менший ніж від отрутохімікатів, але при 3-4 разовому обприскуванні можна досягти бажаного результату .

 

Провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області

Галина Беляновська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора