Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

На шостій сесії у багатьох питаннях порядку денного депутатам потрібно було проявляти соломонову мудрість

Дата: 22.03.2021 17:29
Кількість переглядів: 798

Фото без опису11 березня депутати Турійської селищної ради зібралися на засідання шостої чергової сесії. Список питань, запропонованих для розгляду обранців громади, був чималий – 273. Із них, традиційно, найбільше – 260 – стосувалися землі. Перед винесенням кожного питання у сесійну залу депутати детально вивчали їх на профільних комісіях.

Старт офіційній частині сесії дав Державний Гімн. Після затвердження порядку денного депутати приступили до розгляду питань. Одноголосно обранці громади дали добро на внесення змін у бюджет територіальної громади на нинішній рік.

Без зауважень внесли доповнення до Програми „Соціальний захист”, прийнятої на три роки. Стосувалися вони коштів для надання матеріальної допомоги мешканцям нашої громади. Також запланували виділити по 5 тисяч гривень для здійснення діяльності громадських організацій, ТЧХ, спілки ветеранів Афганістану, УТОС та інших.

Без зауважень депутати прийняли рішення щодо зміни засновника, перейменування та затвердження статутів закладів дошкільної освіти в новій редакції. Також внесли зміни у Програму підтримки та розвитку Об’єднаного трудового архіву сільських, селищних рад Турійського району Волинської області на 2021–2025 роки.

На сесії розглядалося три питання, що стосувалися медичної сфери. Першим із них стало затвердження програми для дітей „Цукровий діабет” на 2021–2023 роки. На території громади мешкає двоє діток, які мають цукровий діабет. Як розповів головний лікар Петро Мельничук, інсулін для них закупляють за кошти Національної служби здоров’я України. А от розхідний матеріал повинен закуповуватися за кошти місцевого бюджету. Депутати дали добро виділити 126 тисяч гривень на цю програму. Другим „медичним” питанням стало внесення змін до Фінансового плану КП „Турійська лікарня планового лікування” на нинішній рік. Пов’язані вони із вимогою НСЗУ створити доступний простір для маломобільних груп у приміщенні лікарні, що є обов’язковим для подальшого фінансування, відповідно до підписаних договорів із Національною службою здоров’я України. Розглядаючи ці питання, депутати поставили головному лікарю Петру Мефодійовичу низку дотичних запитань. Зокрема, щодо переведення медсестер на 0,75 ставки, доцільності скорочення ліжко-місць, зарплати самого головного лікаря, проведення ремонтів у медзакладі та інші. Зважаючи на дражливість теми та задля довіри суспільства до дій керівництва лікарні, було вирішено, і депутати одноголосно це схвалили, створити при Турійській лікарні спостережну раду. До того ж цього вимагає законодавство і НСЗУ. У цей дорадчий орган можуть увійти представники громадських організацій, влади, місцевого самоврядування та працівники медичного закладу. Спостережна рада щомісяця повинна збиратися на засідання задля вирішення питань життєдіяльності закладу і звітуватися перед громадськістю про свою роботу та роботу лікарні.

Дотичним до цих питань був розгляд клопотання завідувачки КП „Турійська ЦРА № 10” Тетяни Андрійчук. Стосувався він підписання договору КП „Турійська лікарня планового лікування” з КП „Турійська ЦРА № 10” на закупівлю ліків для людей пільгових категорій, як це рекомендували депутати на профільній комісії.

Також обранці громади внесли зміни у Програму розвитку житлово-комунального підприємства та благоустрою населених пунктів Турійської селищної ради об’єднаної територіальної громади, яку затвердили у минулому році. І прийняли на баланс селищної ради безгосподарське приміщення на території села Ревушки.

У питанні „Різне” піднімалася тема щодо відшкодування „Укрзалізниці” коштів за перевезення людей пільгових категорій. Також озвучувалася тема проблемних маршрутних перевезень через села Вербичне, Мочулки, Дуліби, Туричани, Кустичі. Перевізники, аргументуючи тим, що ці маршрути – збиткові, відмовляються курсувати через згадані села. Депутати вирішили звернутися до управління транспорту і зв’язку Волинської ОДА, аби разом знайти рішення. Один із можливих варіантів – зміна графіку автобусів, який дасть можливість перевізникам мати достатню кількість пасажирів, аби маршрут не був збитковим. Ще одним питанням був розгляд протоколу загальних зборів мешканців села Обенижі, який озвучила Наталія Поліщук. Він стосувався організації роботи старости і включення у план соціально-економічного розвитку Турійської громади на 2021 рік завершення ремонту вулиці Нова та проведення капітального ремонту містка по вулиці Дудіка в Обенижах, а також освітлення всіх вулиць у селі.

Щодо земельних питань, то соломонове рішення депутати намагалися знайти у ситуації, яка склалася між сусідами у Турійську на вулиці Жежків. У зв’язку із підтопленням будівель на попередній сесії рада прийняла рішення розробити детальний план цієї вулиці для уточнення меж канави. Оскільки деякі мешканці виступили категорично проти відновлення канави, бо були зафіксовані факти зливання туди каналізаційних відходів, депутати зійшлися на тому, щоб, відповідно до колишнього генерального плану вулиці, зробити там невелике поглиблення на 30–40 сантиметрів для стоку талої та дощової води.

По кожному питанню порядку денного депутати прийняли рішення, які будуть оприлюднені на сайті селищної ради.  

Фото без опису

 

Прессекретар Турійської селищної ради.

Фото Ірини Прус.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора