Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Молодь Турійської громади разом із бібліотекарями вшанували пам’ять гімназистів, які загинули під Крутами в січні 1918 року

Дата: 29.01.2021 16:35
Кількість переглядів: 290

29 січня минуло 103 роки від одного із найбільш трагічних протистоянь в історії боротьби за незалежність України – Бою під Крутами. І хоч сьогодні історики ще ламають списи у відтворенні максимально достовірного ходу і фактів тих подій, все ж одне залишається беззаперечним: пам’ять про наших земляків – зовсім юних київських гімназистів, які віддали своє життя заради своєї країни – має передаватися від покоління до покоління.

На годину пам’яті у Турійську публічну бібліотеку запросили старшокласників із Турійської загальноосвітньої школи І–ІІІ ст.

Фото без опису

Працівники книгозбірні Світлана Гоць та Людмила Уляницька запропонували присутнім згадати ті дні і вшанувати молодих гімназистів, які полягли за незалежність молодої української держави на станції Крути у січні 1918 року. Сам захід носив ліричну назву „Понад Крутами вічність у сурми сурмить”.

Фото без опису

Вчитель історії Оксана Луць навела історичну довідку тих складних часів, факти, які радянська влада всіляко намагалася протягом багатьох років стерти з пам’яті українського народу. Мабуть, саме тому сьогодні залишаються білі плями у цій вісі нашої історії.

Фото без опису

Одинадцятикласниця Дарина Мігдаль зачитала вірш Павла Тичини „Пам’яті тридцяти”.

Фото без опису

Звернувся до юного покоління і селищний голова Турійської територіальної громади Олексій Безсмертний. Він зауважив, що, на жаль, на екранах телебачення сьогодні дуже часто з’являється свічка, як символ скорботи. Трагічні сторінки і далі вписуються в книгу нашої історії. Беззаперечно, що пам’ять повинна жити. Але, як зауважив очільник громади, потрібно будувати і бачити власну державу не лише через призму сумних подій. І вони не повинні бути лише спогадами, а мають вчити нас не повторювати помилок минулого, аналізувати і робити правильні кроки в майбутньому.

Фото без опису

На завершення Світлана Гоць запропонувала школярам ознайомитися з тематичною викладкою книжок, які розповідають про учасників та події буремного 1918 року.

Фото без опису

Прессекретар Турійської селищної ради.

Фото Ірини Ковальчук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора