Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Чи завжди потрібна згода одного з батьків на виїзд дитини

Дата: 19.01.2021 17:30
Кількість переглядів: 483

Доволі часто після розлучення один із батьків здійснює перешкоди у вихованні дитини, обмежує його в спілкуванні або не надає згоди для виїзду дитини за кордон.

Відповідно до п. 4 Постанови КМУ № 57 виїзд з України громадян,  які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб здійснюється за  нотаріально  посвідченою  згодою  другого з батьків із зазначенням у ній  держави  прямування  та  відповідного  часового проміжку   перебування  у  цій  державі,  якщо  другий  з  батьків відсутній у пункті пропуску.

Але це лише загальне правило.

Увага! 28 серпня 2018 року набрав чинності Закон № 2475, спрямований на посилення захисту прав дитини на належне утримання, та  передбачає зміну правил виїзду дитини за кордон, зокрема, виїзд за кордон дитини без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

Якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає іншому в побаченнях і спілкуванні з дитиною, в такому випадку НЕ ПОТРІБНО отримувати дозвіл іншого на виїзд за кордон дитини на строк до 1 місяця, якщо мета поїздки:

- лікування;

- навчання;

- участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах;

- оздоровлення та відпочинок (ст. 157 Сімейного кодексу).

Що потрібно зробити?

- Повідомити іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки  про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відоме місце його проживання;

- Пред'явити на кордоні копію рішення суду або висновок органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.

ВАЖЛИВО! За умисне порушення строків перебування за кордоном настає адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 грн. та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

Той із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк до одного місяця та більше з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках і т.д., якщо:

- наявна заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці та 3 місяця у випадку, якщо аліменти сплачуються на утримання дитини з інвалідністю.

Що потрібно зробити?

- Отримати довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів;

- На кордоні пред'явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості та документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем протягом 10 днів та дійсна впродовж місяця.

 

Провідний спеціаліст Турійської селищної ради 

Лілія Петровець

 

Фото ілюстративне

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора