Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

УВАГА! АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК!

Дата: 30.04.2020 14:55
Кількість переглядів: 311

На території нашої області, а саме в Рожищенському районі  в  минулому році було виявлено регульований шкідливий організм - американський білий метелик (АБМ). Цей карантинний шкідник на території  Волині  виявлено вперше.

Американський білий метелик  пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня.   Основна ознака пошкодження - наявність на деревах павутинних гнізд. Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. У міру зростання гусені і недостачі їжі всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2м.         

Американський білий метелик — білосніжний, з шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Метелики не живляться. Кожна самка відкладає за різними даними від 300 до маже 2000 яєць. Але в середньому плодючість самки – 400-800 яєць. На тривалість розвитку яєць та кількість гусениць які з них відродились значно впливає температура і вологість повітря. Найбільш сприятливими умовами є температура 20-25 ? С і відносна вологість 70-80%.Гусениці від світло-салатового до коричнево-сірого кольору, опушені. Доросла гусениця завдовжки 25-40 мм.Заляльковується та зимує шкідник в тріщинах під корою дерев, в сухому листі, рослинних рештках, тріщинах будівель, парканів, у ґрунті (на глибині 1,5-3 см). Виліт метеликів навесні відбувається недружно, розтягуючись іноді до місяця. Перші метелики з’являються наприкінці квітня — на початку травня. Вони ведуть сутінковий спосіб життя. Самки відкладають яйця на верхній і нижній бік листків та на трав’яну рослинність групами. Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. Активні вночі й на світанку, вдень сидять на нижньому боці листка.

Заляльковуються в різних захищених місцях. У липні — серпні відбувається літ метеликів другого покоління, яке, як правило, є більш чисельним. Самки відкладають 2000 – 2300 яєць. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні — вересні заляльковуються і залишаються до весни наступного року. Личинки, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10 – 15 річного віку. В прохолодну й дощову погоду спостерігається масова загибель гусениць від ядерного поліедрозу та гранульозу. Лялечки гинуть у зимовий період при зниженні температури нижче –30 °С.

Поширюється шкідник перельотами і за вегетаційний період може переміститися на 25 – 40 км, в основному по направленню вітру. Гусениці переносяться повітряними потоками, а здатність їх голодувати протягом 2 тижнів призводить до того, що вони в пошуках їжі можуть переміщатися в різні райони, потрапивши в транспортний засіб, та, виживши, дають початок новим вогнищам.

У випадку виявлення американського білого метелика необхідно здійснювати заходи щодо його знищення:

-   збір та знищення гусениць та кладок яєць;

-  обрізку гілок з гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях;

-    очищення дерев від нашарування кори;

-    знищення рослинних решток;

-    перекопування пристовбурових кругів в садах парках та на присадибних ділянках;

-    масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів;

-  винищувальні методи: 2–3-кратна обробка гусені 1–2-х поколінь інсектицидами з інтервалом 7–10 днів препаратами Карате, 5% к. е. (0,2–0,4 л/га); Дімілін, 25% с. п. (0,1–0,2 кг/га); Фосбецид, 50% к. е. (0,5–1,5 л/га) тощо. Витрати робочого розчину - 2–10 л на 1 дерево, залежно від розміру крони та біопрепаратами  в період  відродження гусениць згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

У разі підозри на виявлення даного шкідливого організму звертайтесь за адресою:            смт Турійськ, вул. Дубівська, 3,  управління фітосанітарної безпеки в Турійському районі.

 

Провідний спеціаліст  управління 

фітосанітарної  безпеки  в  Турійському  районі                                

Галина Беляновська

Фото ілюстративне

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора