Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Соловичівська сільська рада стане частиною Турійської ОТГ

Дата: 18.12.2019 16:05
Кількість переглядів: 1144

Протягом останнього часу сільський голова Ярослав Іванович Кашуба наполегливо відстоював позицію створення Соловичівської об’єднаної територіальної громади, адже вбачав хороші перспективи у подальшому розвитку громади. Але через низку різних нюансів втілити цю мрію у життя не вдалось. Тож, зваживши всі «за» і «проти», Соловичівська сільська рада вирішила приєднатися до Турійської об’єднаної територіальної громади. 22 грудня відбудуться додаткові вибори, на яких мешканці трьох сіл – Соловичі, Обенижі, Кустичі – оберуть депутатів, які представлятимуть їхні інтереси у громаді.

Нині у Соловичівській сільській раді проживає понад півтори тисячі людей. На її території діють дві школи – Обенижівська І–ІІ ст. і Соловичівська І–ІІІ ст. Також у селах Соловичі та Обенижі працює два дошкільних навчальних заклади, в яких функціонує по дві вікових групи. Для школярів і дошкільнят села Кустичі організовано доїзд у Соловичі. В інфраструктуру сільської ради входить Соловичівський будинок культури та клуб в Обенижах, а також ФАПи, приміщення яких знаходяться на балансі сільської ради. Варто зазначити, що вся інфраструктура сільської ради у дуже хорошому стані, на більшості об’єктів проведені капітальні ремонти. Тож навіть будівлі, побудовані десятки років тому, мають сучасний гарний вигляд.

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без описуОсобливою гордістю Солович є стадіон європейського зразка. За словами Ярослава Кашуби, упорядкувати його вдалося власними силами громади лише за п’ять тисяч гривень з місцевого бюджету ще у 2010-му. Всі ці роки стадіон підтримували у належному стані. В основному це лежало на плечах інструктора по спорту. Така посадова одиниця є лише у Соловичівській сільській раді, і, як каже Ярослав Кашуба, це виправдане рішення, адже спортивне життя у сільській раді вирує. Щоб зацікавлювати молодь проводити дозвілля активно, при Соловичівській школі відкрили дві спортивні секції – з дзюдо та футболу.

Фото без описуФото без опису

Зрозуміло, що сьогодні розвиток сіл багато в чому залежить від інвестицій. Ярослав Кашуба зауважує, що саме над цим потрібно працювати особливо активно. А хороший досвід у цій справі є. У 2007-му в Соловичі прийшло ВАТ «Володимир-Волинська птахофабрика». Згодом свою діяльність розгорнули пекарня «Хлібний край» і деревообробне підприємство «Драгон Фай». А два місяці тому запрацювало ще одне підприємство, яке займається виготовленням рамок для пчіл та пелетів. Усі підприємства не лише сплачують податки у місцеву казну, а й активно надають благодійну допомогу на розвиток села, проведення культурно-розважальних та спортивних заходів.

Благополуччя села також залежить від раціонального використання землі. На території Соловичівської сільської ради землі орендують сільськогосподарські господарства «Перлина Турії», «Срібниця», «АМіЛа», «Мальва». Є також одноосібники і невеличкі фермерські господарства, які успішно організовують свою діяльність.

Соловичівська сільська рада має великий потенціал у розвитку туристичної сфери, адже на її території знаходиться аж вісім озер. Також сільська громада має вигідне розташування – понад трасою Ковель-Володимир-Волинський.

Тож, на думку сільського голови Ярослава Кашуби, використовуючи всі ці фактори, можна збільшувати надходження у місцевий бюджет. У цьому році в сільську казну надійшло два мільйони триста тисяч гривень завдяки земельному податку, від оренди землі та інших об’єктів, податку на нерухоме майно та акцизу. Ще більші надходження у сільської ради від прибуткового податку – три мільйони сто тисяч, правда, вони пішли не в місцевий бюджет. Це і було одним з важливих факторів, чому соловичівська громада вирішила влитися у Турійську ОТГ, аби мати можливість залучати більше власних коштів на розвиток сіл.

У зв’язку із тим, що додаткові вибори депутатів сільських, селищних рад призначені на 22 грудня 2019 року, тривалий час (можливо цілий 2020 рік) Турійська селищна рада та Соловичівська сільська рада (в майбутньому Соловичівський старостинський округ) будуть здійснювати розрахунок власними бюджетами, а доходи отримані з території Соловичівської сільської ради, які надходили в районний бюджет так і продовжать туди надходити.

 

Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди turiyska.gromada.org.ua заборонено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора