Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

У Турійській селищній раді відбувся семінар з елементами тренінгу з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю

Дата: 04.12.2019 19:39
Кількість переглядів: 378

03 грудня 2019 року, відповідно до плану роботи комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Турійської селищної ради Волинської області, проведено семінар з елементами тренінгу для батьків дітей з інвалідністю «Педагогіка партнерства: шлях до щасливого дитинства». Метою проведення зазначеного заходу є надання психолого-педагогічної та методичної допомоги батькам дітей з особливими освітніми потребами у формуванні позитивної мотивації щодо розвитку таких дітей.

Зі вступним словом до присутніх звернувся Турійський селищний голова Безсмертний Олексій Миколайович, висловивши підтримку місцевої влади сімям дітей з інвалідністю. Про роль інклюзивно-ресурсного центру у забезпеченні ефективності навчання та супроводу дітей з особливими освітніми потребами інформувала директор Каліщук Тетяна Феодосіївна.

Директор ІРЦ також інформувала батьків про новий вид соціальної послуги, який запроваджено у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Турійського району. Послугами такого транспортного засобу батьки дітей з особливими освітніми потребами зможуть скористатися безкоштовно. Батьки дітей з особливими освітніми потребами (які не можуть самостійно пересуватися або пересуваються за допомогою милиць, палиць чи візків) мають змогу привозити дітей з особливими освітніми потребами на корекційно-розвиткові заняття або  на комплексну оцінку розвитку дитини в ІРЦ, скориставшись «Соціальним таксі».

Про насильство в сім'ї та гендерну рівність розповіла Галина Євгеніївна Абрамчук, менеджер проєктів Турійської селищної ради.

Про формування у батьків знань та навичок з індивідуальних потреб в реабілітації власних дітей з функціональними обмеженнями розповіла Ольга Іванівна Вдовиченко, лікар територіального центру соціального обслуговування.

Практичні психологи Волошина Марія Юріївна, Федорченко Лариса Адамівна провели тренінгове заняття з батьками, використовуючи вправи: «Клубок», «Спільний малюнок», «Я люблю свою дитину», «Чарівна скринька».

На семінарі з елементами тренінгу фахівцями ІРЦ запропоновано ігри та вправи, які батьки можуть використовувати з дітьми для їхнього розвитку.

Вчитель-логопед Калішук Олена Леонідівна провела з батьками майстер-клас на тему «Мовленнєві порушення у дітей та шляхи їх подолання». З метою розвитку фонематичного слуху, відпрацювання правильної вимови, розвитку уваги, пам'яті, мислення запропоновано використовувати мовленнєві вправи.
Логопедом показано веселі артикуляційні вправи, які діти будуть виконувати з великим задоволенням.

Для розвитку інтелекту необхідно розвивати взаємодію між півкулями, адже істотну роль грає спільна діяльність півкуль. В цьому суттєво може допомогти кінезіологія. Вправи для мозку сприяють розвитку координації рухів та психофізичних функцій.

Вчитель-реабілітолог Шавалюк Маріанна Вікторівна виконала разом з батьками кінезіологічні вправи: «Кулачок-долонька», «Вухо-ніс», «Кулачок», «Ребро», «Долонька»,  які можливо виконувати  вдома з дітьми.

Цікава бесіда на закінчення плавно перейшла у коло спілкування навколо столу зі смаколиками, який був організований Турійською селищною радою завдяки підтримки пекарні «Хлібний край», підприємців Зоряни Добиш і Миколи Данилюка.

 

 

Директор

Тетяна Каліщук

Фото автора


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора