Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Сигналізаційне повідомлення управління фітосанітарної безпеки

Дата: 12.06.2019 08:46
Кількість переглядів: 424

На території області, а саме, у Горохівському, Луцькому та Рожищенському районах відмічено масовий літ метеликів чортополохівки (сонцевик будяковий), на окремих полях чисельність гусениці перевищує рівень ЕПШ.

Метелик з розмахом крил 50-60 мм, світло-червоного або яскраво-коричневого кольору. На передніх крилах  малюнок із чорних смуг, білих плям біля вершин і звивистою чорною поперечною смужкою за зовнішнім краєм. Знизу передні крила рожеві з чорно-білим малюнком. Задні крила зверху з чорними поперечними смужками та окоподібними плямами по зовнішньому краю, знизу — ясно-бурі з мармуровим малюнком і синьо-жовтими окоподібними плямами по зовнішньому краю.

На думку багатьох науковців, всі метелики, які навесні з’являються в Центральній (Україна в тому числі) і Північній Європі, є мігруючими особинами з південніших частин ареалу та північної Африки. Вони прямують за теплими течіями повітря та здатні подолати відстань до 5000 км. Однак слід зазначити, що в наших умовах також можлива перезимівля цього виду.

Яйце зеленого забарвлення, видовжене, заввишки до 1,5 мм, з характерними 16 поздовжніми реберцями.

Гусениця до 40 мм, темно-сіра або майже чорна, з жовтими смугами вздовж спини та боків, жовтими великими шипами, розміщеними в один ряд на кожному сегменті (крім першого), голова чорна.

Лялечка 25-30 мм, сіро-коричневого забарвлення, на спині низка зубчастих горбочків і блискучі золотисті, а з боків — матові плями.

Гусениці скелетують листя, скріплюючи його павутинками. У липні – вересні розвиваються ІІ і ІІІ покоління.

У  роки  масової появи, знищивши буряни, гусінь відчутної шкоди може завдати рослинам сої, соняшника, рицини, конопель, овочевих і баштанних культур, іншим, передусім, засміченим посівам. На присадибних ділянках не нехтують також айстрами, лавандою, артишоком, тощо.

Щоб вчасно захистити рослини необхідно постійно проводити обстеження, а в разі виявлення загрозливої чисельності (1-2 гусениці на м²) на посівах сої доцільно застосувати інсектициди: Ампліго 150 ZC, ФК, 0,2-0,4 л/га, Белт 480 SC, 0,1-0,15 л/га або інші препарати  з діючими речовинами імідаклоприд+лямбда-цигалотрин, хлорпірифос, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

Провідний спеціаліст управління

фітосанітарної безпеки                                                                                               Г.І.Беляновська

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора