Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Діяльність інклюзивно-ресурсного центру Турійської об’єднаної територіальної громади

Дата: 29.11.2018 08:22
Кількість переглядів: 1096

Фото без описуКомунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Турійської селищної ради Волинської області функціонує з 18 вересня 2018 року. Юридична адреса ІРЦ: смт Турійськ, вул. Уршулі Сяркевич, будинок 5 (приміщення Будинку дитячої творчості).

Центр створений спільними зусиллями Турійської і Луківської громад, Турійської районної ради і адміністрації за сприяння Волинської облдержадміністрації і Президента України. Розвитку мережі таких центрів сприяло виділення коштів державного бюджету, спрямованих на оплату праці працівників та облаштування кабінетів з Відповідно обладнані кімнати лікувальної фізкультури, практичного психолога, дефектолога.

Фахівці Центру працюють щоденно, крім суботи і неділі, з 8.30 до 17.45. Останній вівторок місяця здійснюємо виїзди в заклади загальної середньої, дошкільної освіти.

Завдання ІРЦ - забезпечити системний кваліфікований супровід дітей з особливими освітніми потребами протягом всього навчання-від 2 до 18 років. Фахівці комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Турійської селищної ради Волинської області, а саме: практичний психолог Волошина Марія Юріївна, вчитель-реабілітолог Шавалюк Маріанна Вікторівна, вчитель-дефектолог Коптєва Наталія Миколаївна проводять комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини з метою визначення її особливих потреб за участі батьків, надають консультативну та психологічну допомогу, проводять бесіди з батьками. Вони надають також психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги дітям з особливими освітніми потребами, які перебувають на обліку в ІРЦ, шляхом проведення індивідуальних та групових занять.

Основним методом роботи практичного психолога є спостереження за розвитком дитини на всіх вікових етапах, відстеження динаміки розвитку пізнавальної, емоційно-вольової, особистісної сфер дитини. Всі заняття проводяться в ігровому ключі, часто в роботі використовуються рухливі ігри, казкові герої, психогімнастичні етюди, арттерапії (творча діяльність). Іноді буває так, що батьків турбує дитяча поведінка, але вони не можуть сказати, що ж саме їх тривожить. Тут теж може допомогти психолог. Для цього існують спеціальні тести, які ваша дитина сприйме як цікаву й захоплюючу гру.

Вчитель-дефектолог займається вивченням, навчанням, вихованням та соціалізацією дітей, які мають порушення у розвитку. Зміст роботи дефектолога підбирається з урахуванням особливостей кожної дитини. Однак, існують і загальні напрями роботи:

-пізнавальний розвиток (ознайомлення дітей з предметами та явищами навколишнього світу);

-логіко-математичний розвиток;

-мовленнєвий розвиток (розвиток фонематичних процесів, слухової уваги, розвиток активного словника, удосконалення лексичних та граматичних засобів мови, розвиток зв'язного мовлення);

-розвиток моторних функцій (дрібної, загальної та артикуляційної);

-розвиток сенсорних відчуттів.

Звичайно, не всі діти потребують допомоги дефектолога. Однак, дітям з порушенням психічного, інтелектуального, психомоторного і сенсорного розвитку дефектолог просто необхідний.

Одним із пріоритетних напрямків роботи закладу є фізкультурно-оздоровчий. Зал лікувальної фізкультури ІРЦ обладнано: бруси реабілітаційні, крісло для реабілітації, універсальна шведська стінка, гойдалка реабілітаційна «Валик», балансуюча платформа, спортивний інвентар, дошка Євмінова, стіна для скелелазіння, сухий басейн, килимок зі слідочками, масажний килимок «Гофр», диск гімнастичний. Всі знають, що фізична активність корисна для організму. Але далеко не всі розуміють, наскільки вона важлива для нашого здоров'я. Основний засіб ЛФК - фізичні вправи, що застосовуються відповідно до завдань лікування, з урахуванням всіх особливостей і  стану організму, загальної фізичної працездатності. Саме цим ЛФК і відрізняється від звичайної фізкультури. Заняття лікувальною фізкультурою можуть допомогти в зміцненні опорно - рухового апарату, тобто м'язів, кісток, суглобів і зв'язок. З метою профілактики травм і захворювань, можуть забезпечити найбільш ефективний процес лікування, сприяють відновленню всіх функцій опорно - рухового апарату після того, як лікування закінчено. Причому і в профілактиці, і в лікуванні, і в реабілітації ЛФК діє не тільки прямо, а й опосередковано, одночасно роблячи позитивний вплив на багато інших систем і функцій організму.

Ми завжди відкриті для спілкування та готові до співпраці. Завітавши до ІРЦ, ви зможете отримати потрібну консультацію, побачити, як працює наш центр, ознайомитись з цікавими статтями про розвиток умінь і навичок ваших діток, дослухатись до порад фахівців.

 

Каліщук Тетяна Феодосіївна,

директор КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Турійської селищної ради Волинської області

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора